Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ
Fa beltéri ajtó, beltéri ajtók

Fa beltéri ajtó


A fa beltéri ajtók legfontosabb szerepe egy otthonban a terek elválasztása. A beltéri ajtókkal szemben nincs annyi műszaki jellegű elvárás, hőszigetelési képessége kevésbé fontos szempont, mint a bejárati ajtóknál. A jelentősen kevesebb műszaki elvárásnak köszönhetően sokkal nagyobb hangsúlyt fektethetünk a külsőségek irányába, mivel ez talán a legfontosabb tényező a bejárati ajtóknál, a megbízhatósága mellett természetesen.


Fa beltéri ajtó BudapestA két ajtótípus szerepköre hasonló, ám mégis nagyon különböző. A bejárati ajtó fő szerepe a biztonság megteremtése, melynek segítségével megvédi otthonát a hívatlan vendégektől és az időjárás hatásaitól. A mindennapi használat miatt tartósnak és megbízhatóaknak kell lenniük.

Ezeket a tulajdonságokat szakszerű beépítésének, hőszigetelő képességének valamint a biztonsági zárnak köszönheti. Nem mellesleg a bejárati ajtóknak szépnek is kell lenniük, mert ez az első dolog, amit még a házba lépés előtt az emberek meglátnak. Ez az eszköz úgymond az otthonának a kapuja, első számú védelmi vonala.

Mivel sok igényt támasztanak feléjük, így az ára értelemszerűen jelentősen magasabb, mint beltéri társainak és ez az ár tovább emelkedhet, ha még szebb ajtót szeretnénk, esetleg több vagy látványosabb hőszigetelt üvegfelületekkel, még biztonságosabb zárakkal.

Fa beltéri ajtó szigetelése


A beltéri ajtók ezzel szemben nem látnak el védelmi szerepet, nem kell, hogy komoly hőszigeteléssel rendelkezzenek, ezáltal nem is kerülnek olyan sokba, mint a bejárati ajtók. Otthonán belül nincs szükség biztonsági zárakra se. Természetesen nagyon fontos a zaj szigetelése, hogy a családtagok ne zavarják egymást pihenés vagy esetleg munka közben, a hagyományosan nyíló beltéri ajtó erre kiváló választás. Ám lássuk be, a beltéri ajtóktól elvárt legfontosabb tényező a tartósságon túl a „szépség”.Üveges fa beltéri ajtó Budapest

Amikor otthonunkban tartózkodunk, ezek az ajtók folyamatosan szem előtt vannak. Egész nap folyamatosan használjuk őket, folyamatos igénybevételnek vannak kitéve, külsőleg pedig nagyon fontos, hogy szépek legyenek.

Harmonizáljanak a padlóval, bútorokkal és a falak színével egyaránt, bele olvadjanak a környezetükbe, miközben zavartalan átjárást biztosítanak a lakáson végig sétálva.

Röviden és tömören: Legyenek könnyen és halkan működtethetők, tartósak, kellemes tapintásúak, és gyönyörűek.


Beltéri ajtó anyaga

Cégünk által forgalmazott és felszerelt beltéri ajtók szinte minden esetben borovi fenyőből készülnek, amely egy kiváló alapanyag kültéri és beltéri használatra is egyaránt. Könnyű megmunkálást tesz lehetővé a gyártása során, egyszerűen ragasztható, vetemedésre nem igazán hajlamos.

A borovi fenyőből készült ajtók és bútorok alapesetben sárgás, vagy vörösbarna színnel rendelkeznek, fény hatására ez a szín elmélyülhet vagy elsötétedhet. Felületén a fenyőkre jellemző görcsöknek és mintáknak köszönhetően gyönyörű és egyedi külsőt kölcsönöz az adott nyílászárónak, bútoroknak.festett beltéri ajtó

Felület kezelésének köszönhetően ellenáll majd a mindennapi fokozott igénybevételnek, párának, fizikai behatásoknak. Ezt a MILESI vízbázisú lazúrral érjük el, ezáltal UV védelemmel is ellátva az ajtót és a keretet, hogy ellenálljon az erős UV sugárzásnak.

A fa beltéri ajtó és tokja egyaránt MILESI vízbázisú alapozóval kerül kezelésre mely megóvja a fát rongáló rovaroktól valamint gombától. A felületek csiszolása után az ajtó a végső színét a MILESI színskála színválasztékából porfestés által kapja meg, ezáltal még jobban illeszkedve a beépítés utáni környezetéhez.

A beltéri ajtók készítése hossztoldott vagy toldás nélküli, rétegragasztott fenyő lécekből történik. A rétegragasztásnak köszönhetően nagyobb méretű léceket is elő tudnak állítani és ezáltal tartósabb, vetemedésnek jobban ellenálló anyagot kapunk.


Habár toldás nélküli faanyagból is lehetséges a nyílászárók elkészítése, de jelentősen megemeli a gyártási költséget mivel nem könnyű dolog manapság hibamentes, vagy pedig megfelelő hosszúságú vagy külsejű alapanyagot találni.

felülvilágítós beltéri ajtóHossztoldott deszkákat rövidebb darabokból, eltávolítva a hibás, kevésbé esztétikus részeket, ékcsapos hossztoldással készítenek. Ennek segítségével sokkal hosszabb deszkákat tudnak gyártani,  az alapanyag tömörsége pedig megegyezik a tömör faanyagéval, ezáltal egy  szerkezetileg stabil és szilárd építőanyagot kapunk.


A pallótokos és a gerébtokos beltéri ajtók beépítése


Minden beépítést egy helyszíni méretfelvétel előz meg, ilyenkor a falnyílás pontos méreteinek feljegyzésén kívül akár kiválasztásra kerülhet a leendő ajtó, üvegtípus, valamint az egyéb kiegészítők, mint például a kilincs.

Ilyenkor már árajánlatot is tudnak adni a beltéri ajtó cseréjére. A méretfelvételt követően a már legyártott beltéri ajtó a megbeszélt időpontban kiszállításra kerül és megkezdődhet a beépítési folyamat.

Ha pallótokos ajtó kerül beépítésre azt érdemes a falazás és csempézés előtt végre hajtani, mivel bontáskor sérülhet a fal vagy a burkolat, valamint ha utólag kiderül, hogy a fal mégse tökéletesen egyenes, akkor még a festő eltűntetheti a hézagokat.

A régi beltéri ajtó kibontása


Ha a régi, már meglévő ajtónkat cseréljük újra, akkor első lépésként a régi tokot ki kell bontanunk a falnyílásból.
Mivel ez egy munkaterület lesz a csere alatt, fokozottan ajánlott, hogy minden berendezést vagy bútort, amelyeket nem szeretnénk, hogy megsérüljenek, vigyünk el a közelből. Amit nem lehet, azt pedig takarjuk le vagy más módon lássuk el védelemmel. A frissen lerakott padlóburkolót sem árt letakarni valamivel, nehogy megsérüljön vagy karcos legyen.

Első lépésként az ajtólap kerül leszerelésre a pántjairól, majd pedig bontófűrésszel félbevágásra kerül a tok mindkét függőleges szára. Pajszer segítségével óvatosan lefeszítésre kerülnek a tok szárai, a küszöb és a tok teteje, továbbá a küszöb. A falnyílás alapos portalanítása, valamint a bontási törmelék összeszedését követően össze szerelésre kerül a beltéri ajtó tokja.
csincsilla üveges beltéri ajtó

Az új beltéri ajtó beszerelése


A régi ajtótok, valamint a törmelékek eltávolítása után helyére kerülhet az összeszerelt új tok, ami általában két függőleges, valamint két vízszintes elemből áll, ezek közül az alsó a küszöb valamint a tokösszekötő, mely bizonyos esetekben el is hagyható. Az összeszerelt tokhoz hozzátartoznak az ajtót működtető vasalatok is, ilyenek például a pántok, vagy a zár szerkezet.

Fa ékek és hézagolók segítségével ideiglenesen rögzítjük a falnyílásban az ajtó tokját, közben vízmértékkel folyamatosan ellenőrizzük, hogy tökéletes legyen az elhelyezése a falnyílásban.

A beltéri ajtó kerete és a falnyílás közti hézag egyenlő arányban elosztásra kerül, vagyis a keret mindkét oldalán egyforma, legalább 1-2 centiméternyi hézag maradjon. Ebben a hézagban foglal majd helyet a pur hab, mely helyén tartja majd az ajtót, és a beltéri ajtó hangszigetelő képességére is hatással lesz.
belsőtéri ajtó
Ha mindent rendben találunk, akkor egymástól 15-20 centimétert kihagyva pur habbal rögzíthetjük az ajtókeretet a nyílásban, a keret felső darabját középen és a sarkainál rögzítjük. Azért fontos hogy ne fújjuk tele a hézagot, mert a megkötött pur hab oldalról összenyomhatja a tokot, ami ellehetetlenítené a normális használatot.

Az összenyomódás ellen nagyon fontos további lépés hogy hogy a teljes száradási idő alatt a beltéri ajtó kerete legalább középen, valamint alul és felül egy ajtókeret kitámasztóval óvva legyen az összenyomódástól.

Ha a beltéri ajtónk esetében fontos szempont a hangszigetelés, például háló szoba vagy dolgozószoba, akkor a pur hab „pogácsák” közti réseket hangszigetelő szivaccsal, kőzetgyapottal, vagy pedig egy hangszigetelő anyagokkal töltjük fel, megnövelve az ajtó hangszigetelő képességét.

Ha a purhab teljesen megkötött, akkor a felesleg levágásra kerül, eltávolítjuk az ajtókeret kitámasztókat is, ekkorra már az ajtókeret teljesen stabilan elfoglalta végső helyét. Ezek után a beltéri ajtó lapja is felkerülhet a pántjaira. Ezekből a legtöbb esetben két található, nehezebb beltéri ajtók esetében, például ha tömörfa ajtóról van szó, vagy ha nagy üveg felülettel, esetleg több osztott üveggel rendelkezik, akkor előfordulhat három vagy több pánt is.

  
Elérkezett az idő hogy a kilincs is felszerelésre kerüljön. A kilincset a zár testébe, a kulcsot pedig a kulcslyukba illesztjük, amennyiben szükséges a csavarok helyének az előfúrása akkor az ajtóhoz tartozó papír sablon segítségével pontosan kivitelezhető. Ezek után a kilincshez tartozó rozettát helyére pattintjuk, vagy átmenő csavarral felerősítjük az ajtó lapjára.

Az átmenő csavarokkal rendelkező kilincsek jelentősen stabilabbak a facsavarral rögzítetthez képest, mivel a csavar átmegy az ajtólap túloldalára és ott a kilincs talpába csatlakozva rögzíti a szerkezetet. A kilincsek végső rögzítéséhez a kilincs alsó részén lévő furatba helyezzük a hozzá való hernyócsavart és alaposan meghúzzuk, hogy ne lazulhasson ki vagy eshessen le a tartós használat közben.

20.kerületi beltéri ajtó csereEgy két próba nyitás és zárás után egy megfelelő méretű imbusz kulcs segítségével megtörténik a finombeállítás, megelőzvén hogy az ajtó ne akadozzon vagy szoruljon záráskor és nyitáskor.

A padló és az ajtókeret alatti rész egy vízzáró szilikont tömítést kap, amely megóvja attól, hogy a víz vagy nedvesség kárt tehessen a beltéri ajtóban, például egy esetleges felmosás közben. Ennek hiányában idővel az ajtó kerete torzulhat vagy vetemedhet, mely megnehezítené a használatát.

Ha a beállítás után minden rendben van az ajtóval, akkor a bontás során sérült falfelületek javítása is elkezdődhet, ezt követően a festés vagy csempézés, esetleg tapétázás.
A beltéri ajtó ezennel készen is áll a hosszú időn át történő használatra.
Az alábbi űrlap kitöltésével kérhet árajánlatot:


 Kérjük töltse ki és kattintson a küldés gombra!

*Név:                 

*Telefonszám:    

*E-mail cím:       
 
*Üzenete:           Kép feltöltés:        


Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatja

Kérjük olvassa és fogadja el az adatkezelési szabályzatot!

  
Fa beltéri ajtó üveg nélkül
 
 
 
 
Fa beltéri ajtó üveges
 
 
 
 
8 kazettás fa beltéri ajtó
 
 
 
 
Fa beltéri ajtó
 
 
 
 
 fa beltéri ajtó tokkal
 
 
 
 
 fa beltéri ajtó tokkal
 
 
 
 
Panel lakás belső ajtó
 
 
 
 
Tömörfa ajtó
 
 
 
 
Rézkilincses ajtó
 
 
 
 
 Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.