Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ
Fa beltéri ajtó, beltéri ajtók

Utólag szerelhető tokos beltéri ajtóA beltéri ajtók manapság legelterjedtebb típusa az utólag szerelhető tokos beltéri ajtó, amelyet átfogó tokosnak is szokás nevezni. Hagyományos és gipszkarton falba is egyaránt elhelyezhető.
Fürdőszobában és konyhában a csempézés után, többi helységben pedig a festés végeztével is helyére szerelhető a beltéri ajtó ezzel a tokkal. Az utólag beépíthető tok alkalmazásával bármilyen falvastagság esetén megoldható a csere.

A bejárati ajtókhoz hasonlóan fokozott igénybevételnek vannak kitéve, főleg nagyobb családok esetében. A zavartalan működés és a hosszú élettartam megköveteli, hogy a beltéri ajtók minőségi anyagból készüljenek, valamint szakszerűen legyenek beszerelve.
üveges beltéri ajtó kétszárnyú punto üveges ajtóFa beltéri ajtó cseréje

A beltéri ajtók cseréjét célszerű a felújítás utolsó lépéseként végrehajtani, amikor a vakolat vastagsága, padlóburkolók magassága már végleges, valamint a falnyílás készen áll fogadni az új nyílászárót. Mindenképpen érdemes végiggondolni, hogy egy-egy adott helységet milyen kivitelű és felületkezelésű beltéri ajtóval válasszunk el, valamint hova érdemes üvegezéssel rendelkező ajtót választani.

Amennyiben üres falnyílásba vagy régi meglévő gerébtokkal rendelkező beltéri ajtaját cseréli akkor az új ajtó sérülés nélkül beszerelhető, a beépítés nyomai teljes mértékben láthatatlan lesz. A helyszíni felmérés nagyon fontos a tökéletes eredmény eléréséhez, valamint hogy lássuk, hogy a burkolatváltások kifutása helyesen történjen, továbbá bármilyen olyan jellegű problémát vagy akadályt feltárjunk, amely megnehezítené a gondtalan használatot.

Az általunk forgalmazott utólag szerelhető tokos beltéri ajtók szinte kivétel nélkül borovi fenyőből készülnek, amely egy közepesen kemény faféle. Tartósságát bizonyítja, hogy külső és belső használatra is tökéletes, gyakran használják például vasúti talpfaként is.


A borovi fenyő színe többnyire sárga vagy vörösesbarna, fény hatására pedig ez a szín sötétebbnek is hathat. Egyedi, gyönyörű rajzolata felületkezelés és festés után még hatásosabb lesz. Borovi fenyőből készült beltéri ajtóink rétegragasztott, hossztoldott illetve toldásmentes kivitelben is kérhetőek, utóbbi némileg drágább.


Helyszíni felméréspanellakás szobaajtó

A helyszíni felmérésen rögzített adatok alapján megtörténik az ajtó legyártása, majd pedig ha megérkezett a helyszínre, akkor a megkezdődhet a beszerelés is.

Fontos hogy már kész falnyílásba lehet csak beépíteni, a falnak már száraznak kell lenni, a tapétázás, festés, csempézésnek már készen kell lennie, mivel ezek hatással vannak a fal vastagságára és méretére. A falnyílás és a beltéri ajtó tokja közt kb.1-2 centiméter távolságnak lennie kell, ez hatással van az ajtó méreteire.


Utólag szerelhető tokos beltéri ajtó beépítése


Fontos hogy a munkavégzés előtt az ajtóhoz közeli bútorokat és egyéb tárgyakat félre tegyük az útból, ha ez nem lehetséges, akkor pedig legyenek le takarva vagy másképp megóvva az esetleges sérüléstől.

A friss vagy sérülékeny padlóburkolót mindenképpen takarjuk le valamivel, nehogy összekarcolódjon vagy megsérüljön a beépítés során. Ha a helyszín a lehetőségekhez mérten akadály mentesítve van, akkor megkezdődhet a beltéri ajtó bontása.

A régi beltéri nyílászáró ajtólapja leszerelésre kerül a pántjairól, majd ezt követően a tokszerkezetet is kibontásra kerül. Ehhez a tok szárait bontófűrésszel kettévágjuk, majd pedig pajszer segítségével óvatosan lefeszegetjük, komoly figyelmet fordítva arra, hogy a lehető legkisebb kár keletkezzen a falban.

Ha a régi ajtókeret elemei eltávolításra kerültek, akkor egy alapos takarítás következik, melyben a falnyílást portalanítjuk, valamint a falból kiálló vakolatdarabokat is eltávolítjuk a zavartalan beépítés biztosításához. Ha az ajtó összes alkotó elemét eltávolítottuk, a falnyílás pedig tiszta, akkor folytatódhat a beépítés az új beltéri ajtó tokjának az összeszerelésével.panel szobaajtó

Helyszínre érkezéskor a beltéri ajtó különböző elemei szállításkor még nincsenek összeszerelve, ezt a helyszínen kell megvalósítani. Az utólag szerelhető beltéri ajtó lapja mellé hozzátartozik az ajtókeret felső vízszintes eleme, más néven a szemöldökfa, a két függőleges tok szár, ezekből az egyik az ajtó pántoldali, másik pedig a zárfogadó tok szára. Az alkotó elemek mellé még természetesen hozzátartoznak az ajtó működéséhez szükséges pántok, a kilincs és a zárbetét a kulcsokkal, amennyiben szükségesek hozzá.

Első lépésként a tokot beillesztjük a falnyílásba, a fal és a tok közti körülbelül 1-2 centiméteres hézagot figyelembe véve úgy osztjuk el, hogy az ajtókeret mindkét oldalára egyenlő rész jusson belőle.

A beltéri ajtó tokját vízmérték segítségével úgy állítjuk be, hogy függőlegesen és vízszintesen is tökéletesen legyen elhelyezve. Mindkét tok szár alá egy-egy hézagolót helyezünk el, amely kiegyenlítheti a padló egyenetlenségét, valamint megakadályozza, hogy a felmosásból vagy bármely más okból a padlóra került vizet a két tokszár felszívhassa. Ezáltal megelőzve a tok eldeformálását, vetemedését. Ezt a hézagot a beszerelés későbbi fázisában majd vízzáró szilikonnal töltjük ki.

 Fa ékek segítségével ideiglenesen rögzítjük ebben a pozícióban, majd pedig egy végső ellenőrzés során vízmérték segítségével ismét leellenőrizzük, hogy pontosan van-e elhelyezve az ajtótok a nyílásban. Ha mindent rendben találunk, akkor a beltéri ajtó kerete készen áll a végleges rögzítésre, melyhez pur habot használunk.

Beltéri ajtó beépítése


Mivel a beltéri nyílászárók nem az épület homlokzatán foglalnak helyet, nincsenek kitéve közvetlen széllökéseknek, valamint az ebből adódó erőhatásoknak, így a beltéri ajtókat nem szükséges csavarokkal rögzíteni. A helyesen alkalmazott pur hab tökéletesen és stabilan rögzíti a beltéri ajtó tokját a falnyílásba, ezáltal elkerülve nem túl esztétikus csavaros rögzítést.

3 kazettás beltéri ajtóHa a beltéri ajtónk kerete vízszintesen és a függőlegesen is tökéletesen lett helyére illesztve, akkor pur hab segítségével véglegesen is rögzíthetjük a tokot.

Nagyon fontos hogy az ajtókeret és a fal közti hézagot ne töltsük ki teljesen, hanem csak néhány jól elhelyezett ponton helyezzük el a pur hab pogácsákat, bizonyos távolságra egymástól, ellenkező esetben a kezdőméretéhez képest többszörösére duzzadó pur hab összenyomhatja a keretet, mely az ebből adódó torzulás miatt akár el is lehetetleníteni az ajtó használatát.

Ahhoz hogy nullára csökkentsük keret összenyomódásának esélyét, legalább a tokszár közepén, indokolt esetben pedig még az alján és a tetejénél is ajtókeret kitámasztókat használunk. Száradás közben fontos kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy az ideiglenes rögzítéshez használt ékek, valamint a kitámasztók ne mozdulhassanak el a helyükről.

A hab használata előtt a felületet érdemes megnedvesíteni, ezáltal megrövidítve a teljes száradási időt. Ha teljesen megkötött a résekbe fújt pur hab, akkor a fölösleget óvatosan levágjuk, ügyelve arra, hogy a késsel se a falban, sem pedig az ajtókeretben ne tegyünk kár, ne karcoljuk össze.

A pur hab nélküli hézagokat amennyiben indokolt, kőzetgyapottal, hangszigetelő szivaccsal vagy egyéb szigetelő anyaggal töltjük ki. A beépítés eme fázisában eltávolítjuk az ajtókeret kitámasztókat is, felszerelésre kerülhetnek a pántoldali tokszárra az ajtót működtető pántok, miután ez megtörtént, akkor a beltéri ajtó lapja is elfoglalhatja helyét.
utólag szerelhető tokos beltéri ajtó
A beszerelés következő lépése folyamán a beltéri ajtó megkapja a működtetéséhez elengedhetetlen kilincset. Ha az ajtólap nincs előre kifúrva a kilincs rögzítéséhez szükséges csavaroknak, akkor a hozzá tartozó papír sablon segítségével ezt probléma mentesen és pontosan előfúrhatjuk.

Erre azért van szükség, mert nem biztos, hogy a leendő tulajdonos az ajtóhoz való kilincset szeretné felszereltetni, ezért előnyösebb, ha a gyártás folyamán nem fúrják elő a kilincs rögzítő csavarjainak a helyét. A kiválasztott kilincshez szintén tartozik egy papírsablon, amely mutatja az előfúrási pontok helyét.

Beltéri ajtó kilincs


A kilincset, valamint az ajtó bezárásához szükséges kulcsot, amennyiben rendelkezik ilyennel az ajtó, a zár testbe helyezzük, majd pedig a kilincset a hozzá tartozó rozettával csavarok segítségével rögzítjük a beltéri ajtó lapján.

A kilincs leesését egy, az alján található furatba helyezett hernyócsavarral tudjuk megakadályozni, fontos hogy ezeket a csavarokat először lazán, a szerelés végén pedig teljesen meghúzzuk.

A beltéri ajtó a tokborítását fa ragasztóval erősítjük a rögzített kerethez, majd pedig gumikalapács segítségével óvatosan a helyére ütjük, ügyelve hogy mindenhol pontosan illeszkedjen. A még meg nem száradt ragasztót egy nedves rongy segítségével nyom nélkül letörölhetjük, ha valahol esetleg kifolyt volna az összeillesztés során.
Beltéri ajtó kilincs
A bejárati ajtó beépítésének soron következő lépése a beltéri ajtó finom beállítása. Néhány alkalommal kinyitjuk, majd bezárjuk az ajtót, fokozottan figyelve arra, hogy nem-e akadozik, vagy szorul meg az ajtó. Amennyiben szükséges, a tokon található imbusz kulcs segítségével elvégezzük a finom beállításokat a pántokon.

Utolsó lépésként az ajtó alatti 1-2 milliméteres hézagot egy vízzáró szilikonnal fedjük el, amely megakadályozza, hogy az ajtókeret felszívhassa a padló került nedvességet. A beépítési ezzel be is fejeződött, a beltéri ajtó készen áll a hosszú időn át tartó használatra és igénybevételre.
Az alábbi űrlap kitöltésével kérhet árajánlatot:


 Kérjük töltse ki és kattintson a küldés gombra!

*Név:                 

*Telefonszám:    

*E-mail cím:       
 
*Üzenete:           Kép feltöltés:        


Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatja

Kérjük olvassa és fogadja el az adatkezelési szabályzatot!

 

Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.