Szolgáltatásainkat segítik a cookie fájlok. Szolgáltatásaink igénybevételével egyetért használatukkal. Több információ
Fa beltéri ajtó, beltéri ajtók

Tolóajtó


A beltéri ajtók egy egyre jobban elterjedő fajtája, modern hatást kölcsönöz otthonunknak. Nagyon praktikus, gyakran pedig sokkal jobban illeszkedik otthonunkba egy hagyományosan nyíló ajtónál.

Régen ritkaságnak és drága dolognak számított, egy időben inkább gardróbszekrények ajtajaként használták, belső terek elválasztására ezt követően terjedt csak el nagyszámban. Manapság már megfizethető áron kaphatóak, ezáltal egyre több ember választja az otthonában található terek elválasztására.


tolóajtóNagyon praktikus lehet kis alapterületű lakásokban ahol folyamatosan hely problémákkal küzdünk. Amennyiben a falak és az ajtónyílások lehetővé teszik használatát, néhány kivétellel bármelyik helységben használhatjuk őket.

Sokféle anyagból készítik őket, ezek közül a legnépszerűbb a különböző fa fajtákból, vagy edzett üvegből készült tolóajtó. Emiatt rengeteg méretben, kivitelben, formában és sokféle mintával elkészíthető.


Az általunk forgalmazott és beépített tolóajtók jelentős része rétegragasztott, hossztoldott illetve toldásmentes borovi fenyőből készül. Ebből az alapanyagból készült nyílászárók szakszerű beépítéssel kombinálva nagyon hosszú időn keresztül szolgálják majd otthonát.

Az ajtók kérhetőek felületkezelt natúr színben, valamint a MILESI színskálában található színekben festékszórással festett felülettel egyaránt.A tolóajtó felépítése


A tolóajtók régen alsó és felső rögzítő sínnel rendelkeztek, de ma már szinte csak a felső rögzítésű tolóajtókat használják, amely önmagában is biztonságosan képes működtetni a tolóajtókat, ezáltal fölöslegessé téve az alsó vezetősínt, amely könnyedén elkoszolódott, bizonyos esetekben hangos volt.

A felső vezetősín, avagy karnis használatával az ajtó nem töri meg a padlóburkoló folytonosságát. Az ajtó általában két kocsi alkalmazásával van rögzítve a mozgatósínre, mely el van látva egy végzáróval, nehogy használat közben túlszaladjon az ajtó, esetleg elhagyja a sínt. Az ajtó lap alján egy padlókefe található melynek feladata a huzat csökkentése.

Az ajtó halk működtetését az ütközés gátló biztosítja, mely jelentősen tompítja a nyitás és zárás hangerejét. Az ajtólap kilengését ajtólap aljához szerelt vezető akadályozza meg.

fa tolóajtó

A tolóajtók nyitásuk alapján lehetnek

  • egyszárnyúak

  • kétszárnyúak

  • egymás elé csúsztathatóak

 

A tolóajtók fajtái

A beépítés szempontjából a tolóajtók két fő csoportra oszthatóak:

Falban futó tolóajtó


Ennél a típusnál a kinyitott ajtót a fal belsejében kialakított falzseb teljesen elnyeli, ezáltal nagyon esztétikus látványt kölcsönöz a használata. Az ajtó körül a falnyílás mindkét oldala szabadon bútorozható, dekorálható.

A működéséhez elengedhetetlen vasalat és egyéb alkatrészek a fal belsejében található falzsebben találhatóak melynek kialakításához általában falat kell bontani, vagy pedig nagyobb terek elválasztásakor a gipszkarton vagy épített falak építésekor figyelembe kell venni az ajtó és az azt mozgató szerkezet vastagságát.

Ha az ajtónyílás mindkét oldalán van elég hely a falban, abban az esetben lehetőség van két szárnyú tolóajtó használatára.

A falbontás vagy az utólagos fal illetve gipszkarton fal építése bizonyos esetekben jelentősen megnövelheti a beépítés költségét. Cserébe viszont exkluzív, modern külsőt kölcsönöz a nappalinknak vagy egyéb helységeinknek, emellett nagyon helytakarékos is.

Fal előtt futó tolóajtó


Nagyszerű megoldás azoknál a belső tereknél ahol nem szeretnénk falat bontani, vagy éppen új falakat építeni, itt nem szükséges, hogy a fal rendelkezzen a működéshez szükséges üreggel.

A tolóajtó beépítés során az ajtónyílás egy egyszerű tokkal kerül letakarásra, nem feltétlen szükséges a használata viszont a falnyílást megvédi a külső hatásoktól, érintésektől, valamint kifejezetten esztétikus látványt kelt. Mivel nincs hatással a toló ajtó működésére, így pántokat sem tartalmaz.

A fal előtt futótoló ajtó esetében elegendő helyet kell a hagyni az ajtó zavartalan kifutására, az érintett falfelület bútorozása vagy dekorálása némi előrelátást igényel. Az ide szánt szekrényeket, bútorokat nem tolhatjuk be közvetlenül a falig, hanem elegendő helyet kell a fal és a bútor közt, hogy az ajtó ne ütközhessen be.

Itt is lehetőség van nagyobb ajtónyílás esetében arra, hogy a toló ajtó két szárnnyal legyen ellátva, a fent említett helyet természetesen itt az ajtó mindkét oldalán akadály mentesíteni kell.
kétszárnyú tolóajtó
A beltéri tolóajtót mozgató felső sínrendszer az ajtónyílás fölött néhány centiméterre kerül elhelyezésre. Alsó vezetősín ennél a beépítési módszernél sem szükséges, ezáltal az tolóajtó nem töri meg a padlóburkolók folytonosságát.

A felső mozgató sínt egy fa karnis fa takarja el, ezáltal kellemesebb látványt biztosítva. A karnis természetesen elhagyható, ha anélkül jobban illeszkedik a környezetéhez.

Néhány tudnivaló a tolóajtókról


A fal előtt futó tolóajtó esetében a fal és az ajtólapja között körülbelül 2 centiméteres hézag marad, amely miatt bizonyos helységeknél nem javasoljuk a használatukat, ilyenek például a konyhaajtó, mivel főzés után a szagok szétterjedhetnek a házban, amely sokak szerint nem túl kellemes, valamint a mellékhelységek esetében sem szerencsés választás a tolóajtó használata.

Mindkét tolóajtó típusnál figyelembe kell venni, hogy a hagyományosan nyíló ajtókhoz képest a hangszigetelési képességük is jelentősen alacsonyabb.

Az általunk kínált borovi fenyőből készült beltéri tolóajtók a MILESI színskála bármelyik színében, az üvegezett ajtók pedig választható üvegezéssel is kérhetőek.

Egyéni igény alapján a tolóajtók természetesen zárral is felszerelhetek.

Amennyiben tanácsra van szüksége, vagy esetleg kérdése lenne a beltéri ajtókkal, vagy tolóajtókkal kapcsolatban akkor forduljon hozzánk bizalommal. Helyszíni felmérésünk során minden kérdésére választ kaphat.

Az alábbi űrlap kitöltésével kérhet árajánlatot:


 Kérjük töltse ki és kattintson a küldés gombra!

*Név:                 

*Telefonszám:    

*E-mail cím:       
 
*Üzenete:           Kép feltöltés:        


Adatvédelmi szabályzatot itt olvashatja

Kérjük olvassa és fogadja el az adatkezelési szabályzatot!

  
Fa beltéri ajtó
 
 
 
 
Tömör toló ajtó
 
 
 
 
Üveges toló ajtó
 
 
 
 
Tolóajtó
 
 
 
 
8 kazettás toló ajtó
 
 
 
 
Üveges tolóajtó
 
 
 
 
 

Weboldalunk további használatával jóváhagyja a cookie-k használatát az adatvédelmi nyilatkozatban foglaltak szerint.